HTML

Besh o droM

A Besh o droM zenekar hivatalos blogja

Elérhetőségek

Facebook

Koncertek

Nincs megjeleníthető elem

Indafotó képek

Twitter

Friss topikok

Linkblog

Irány Finnország

2010.04.08. 01:47 beshodrom

Pénteken ismét repülőre ül a zenekar és meg sem áll Finnországig. Itt kerül ugyanis megrendezésre Magyar Kulturális és Tudományos Központ által szervezett magyar kulturális hétnek. Az idei rendezvény egyik érdekessége, hogy a 2010. évi Európa Kulturális Fővárosa a 2011. évi Európa Kulturális Fővárosában mutatkozik be. Érezhető a képzavar, de könnyű tisztázni. Idén Pécs tölti be ezt a szerepet, jövőre a finnországi Turku városa. A zenekar két koncerttel járul hozzá a rendezvény sikeréhez:

2010.04.09-én Turkuban a Klubi nevű helyen, másnap (2010.04.10.) a Helsinkiben található Dubrovnik-ban zenél a Besh o droM. Az est további részében mindkét helyszinen Dj Levy és Dj Borzin 'húzza' a talpalávalót.

 

Erről a rendezvényről írtak szerdán a Népszava Online-on:

A jövő évi kultúrális fővárosban mutatkozik be Pécs

 

Európa egyik jövő évi kulturális fővárosában, a finnországi Turkuban mutatkozik be a hétvégén Pécs fiatal képzőművészek kiállításával, valamint a Besh o droM együttes és a GoBe kortárs táncszínház előadásaival.

 

A Helsinkitől 170 kilométerre nyugatra fekvő nagyvárosban elsőként hat pécsi, illetve pécsi kötődésű fiatal képzőművész alkotásaiból nyílik tárlat a turkui Brinkkala Galériában csütörtökön a pécsi Közelítés Egyesület és a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében - mondta el az MTI-nek Márkus Ildikó intézetigazgató.

A kiállításon láthatók lesznek Borsos Lőrincz Lilla, Hatházy László András, Horváth Csaba Árpád, Keserue Zsolt, Gajcsi Blanka és - a Kölnben született, de Pécsett tanuló - Katharina Roters munkái. A tárlat megnyitóján Pécs üdvözletét Révész Mária, a város kulturális bizottságának elnöke tolmácsolja.

A Besh o droM együttes pénteken ad ízelítőt különleges hangzású muzsikájából, amelyben a kelet-európai és a balkáni népek zenei világa keveredik és sajátos dallam- és ritmusvilágban egyesül. Az 1999-ben alakult zenekar világszerte jól ismert, évente 50-60 koncertet ad külföldön, most Ausztráliából érkezik az együttes Turkuba.

Szombaton és vasárnap a fiatal táncosokból álló pécsi GoBe Társulat mutatkozik be az Aurinkobaletti színházban, a turkui piactéren és a legnagyobb áruház, a Sokos Wiklund kirakatában a Tükör mögött című produkcióval.

Góbi Rita, aki a Pécsi Balett tagja volt, 2007-ben alakította meg a GoBe Társulatot és azóta is együtt dolgoznak. Nemrég jártak Brüsszelben és Szarajevóban a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva. A Tükör mögött című előadást, amellyel a XXI. századi vásárlási őrületet parodizálják piactéren, kirakatban, akár az adott üzlet ruháit fölhasználva, a finn PerformanceSirkus-szal együtt hozták létre.

A programsorozat részeként a turkui városi könyvtárban magyar filmeket láthat a közönség április közepén - jegyezte meg az igazgatónő.

 

Forrás: Népszava Online

 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert nepszava press beshodrom finnorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://beshodrom.blog.hu/api/trackback/id/tr171903269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása